XIX. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE BATI DÜNYA EGEMENLİ Ğİ VE GEÇİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLERİN GÜNÜMÜZDE GELDİĞİ YER: KÜRESEL İMPARATORLUK ÖRGÜTLENMESİNİN DAYANAKLARI OLARAK DEVLETE KARŞI SİVİL TOPLUM, ŞEHİR ODAKLI YERELLEŞME/ TAŞRALAŞMA, TEMSİLİN BELİRSİZLEŞMESİ VE YENİ MUHAFAZAKÂRLIK

Author:

Year-Number: 2011-2
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Batı dünya egemenliği XIX. yüzyıldan günümüze iki yüz yıldır belli değişikliklerle kendi varlığını sürdürdü. Batı ve Batı-dışı toplumlarda geçerli olan toplumsal değişme kavramı da bu çerçeve içinde temel aktörlerini ve örgütlenmesini her dönemde yeniden tanımlamak zorunda kaldı. Batı’nın kendi öncülüğünde başlattığı bu ilişkiler/değişiklikler Batı’nın yeniden örgütlenmesi yanında Doğu toplumlarının da yeniden örgütlenmesini içerdiği için “evrensel” olarak tanımlanmıştır. Batı’nın kendi düzenine verdiği üstünlük ve egemenlik ilişkilerini örgütlemesi günümüzde küreselleşme, yeni dünya düzeni, yerelleşme gibi soyutlamalarla adlandırılmaktadır. Bu çalışmada bu konuyu ve dayanaklarını tartışacağız.

Keywords

Abstract

From XIX. Century to these days Western world sovereignty has existed with certain changes. The concept of social change that is valid in Western and Non-Western societies had to define its main agents and organisation in this context in every period as well. These relations/changes that were started under the own leadership of the West have been defined as “universal”. Because it included not only the reorganization of the West but also the reorganization of the Eastern societies. The West’s organizing of superiority and sovereignty relations that it provided with its own order is currently named as abstractions such as globalisation, new world order, localisation. In this study we will discuss this subject and its bases.

Keywords