TÜRKİYE’DE BATICI ÇOĞUL MODERNLEŞMENİN KÜRE-YEREL BELİRSİZLİK VE DEĞERSİZLEŞMEYE DÖNÜŞMESİ: YENİ OSMANLICILIK VEYA KÜRE-MUHAFAZAKAR İSLAMCILIK ÜZERİNE

Author:

Year-Number: 2013-5
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Modernleşme, ülkemizin uzun süredir içerisinde olduğu bir durumdur. Modernlik ülkemizce yanlış anlaşılmış ve adeta taklit yoluna dönüşmüştür. Modernleşme günümüzde Batılı gibi olma amacı gütmesi ülkemiz için sorun teşkil etmektedir. Batıcı modernleşme ülkemiz değerleri ile birleşince ortaya tarif edilemeyecek bir durum çıkmıştır. Modernleşmeye dönük hareketler dolayısıyla kültürel değersizleşme söz konusudur. Bu durum kendi içerisinde belirsizlikler taşımaktadır. Bu belirsizlikler toplumsal sorunlara neden olmaktadır. Günümüzde Yeni Osmanlıcılık veya Küre-muhafazakar İslamcılık gündemdedir. Bu düşünceler modernlik düşüncesi ile harmanlanmış ve ortaya garip bir birleşim çıkmıştır. Bu yazımızda modernleşme ve ülkemiz değerlerinin birleşiminden oluşan karmaşık durum irdelenmiştir.

Keywords

Abstract

Modernization is a situation that our country has been in for a long time. Modernity has been misunderstood by our country and has almost turned into a way of imitation. The fact that modernization aims to be like a Westerner poses a problem for our country. When westernist modernization combined with the values of our country, an indescribable situation emerged. There is cultural devaluation due to movements towards modernization. This situation carries uncertainties in itself. These uncertainties cause social problems. Today, Neo-Ottomanism or Globe-conservative Islamism is on the agenda. These thoughts were blended with the thought of modernity and a strange combination emerged. In this article, the complex situation consisting of the combination of modernization and our country's values has been examined.

Keywords