TÜRKİYE’DE ANTİ-KOMÜNİZMİN KAYNAKLARI - 4: 1950’LERDE ANTİ-KOMÜNİZMİN ULUSLARARASILAŞMASI VE MUHAFAZAKÂR GÜÇLERİN MÜCADELEYE DÂHİL OLMASI

Author :  

Year-Number: 2013-5
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Komünizm kendi karşıtlığını her zaman için kendisinde barındırmıştır. Komünizm düşüncesi ortaya atıldığından itibaren bu düşünceye karşı çıkanlar hep olmuştur. Ancak 1950’li yıllara gelindiğinde anti-komünizm boyut değiştirmiştir. Bu dönemde komünizm karşıtlığı uluslararası bir boyut kazanmıştır. Komünizmi getirmeye yönelik devrimci hareketlerin karşısına muhafazakâr ideoloji getirilmiştir. İkinci dünya savaşı sonrası dönemde ideolojilerin birbiri ile olan mücadelesi uluslararası boyut kazanmıştır. Ülkemizde de bu dönüşüm gerçekleşmiştir. Bu yazımızda 1950’li dönemden itibaren anti-komünizm karşısına konulan muhafazakâr hareket incelenmiştir. Bu çatışma ülke içerisinde önemli değişim ve dönüşümlere sebep olmuştur.

Keywords

Abstract

Communism has always contained its own opposition. Since the idea of communism was introduced, there have always been those who opposed this idea. However, by the 1950s, anti-communism changed its dimension. In this period, anti-communism gained an international dimension. Conservative ideology was brought against the revolutionary movements aimed at bringing communism. After the Second World War, the struggle of ideologies with each other gained an international dimension. This transformation has taken place in our country as well. In this article, the conservative movement against anti-communism since the 1950s has been examined. This conflict has led to significant changes and transformations within the country.

Keywords


  • Atasoy, İhsan, Ben Konuşuyorum Tarih Sussun: Bekir Berk, Nesil Yayınları, İstanbul, 2006.

  • Çelik, Aziz, “Vesayet Mektupları: 1950 ve 60’lı Yıllarda Türk ve ABD Sendikacıları Arasındaki Yazışmalar”, Çalışma ve Toplum, Sayı: 25, 2010.

  • Deliorman, Altan, “Milliyetçilerin Alınları Aktır”, Orkun, 2011.

  • Korkud, Refik, Açıklıyoruz, Türkiye Fikir Ajansı, Ankara, 1966.

  • Özcan, Ufuk, “1980 Sonrası Türk Sosyolojisinde Değişen Tema ve Yaklaşımlar Üzerine Bazı Göz- lemler”, Sosyoloji Yıllığı 20, Türk Sosyologları ve Eserleri -I, Kitabevi Yayınları, İstanbul, 2010.

  • Öztürk, Ali, 1960-1980 Döneminde Milliyetçi İdeolojiyi Savunan Dergi Muhtevalarının Tahlili: Toprak, Bozkurt, Devlet, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı, 2008.

  • Pilavoğlu, M. Kemal, Komünizme Hücum, Güney Matbaacılık ve Gazetecilik, Ankara, 1949.

  • Sayılgan, Aclan, Türkiye’de Sol Hareketler 1871-1972, Hareket Yayınları,1972.

  • Tamer, Aytül, “Muhayyel Komünizm: Türk Sağının Anti-Komünizm Propagandası”, Doğu Batı, Türk Muhafazakârlığının Eleştirisi, Sayı: 58, 2011.

  • Tol, Ümit, “1950’li Yıllar Türkiye’sinde İktisadi Durum ve Demokrat Parti İktidarı”, http://po- litikadergisi.com/

  • Tüfekçi, Mithat, Komünizmle Mücadele Esasları, Zafer Matbaası, 1977.

  • Yıldırmaz, Sinan, “Nefretin ve Korkunun Rengi: ‘Kızıl’”, Türk Sağı Mitler, Fetişler, Düşman İmge- leri, İletişim Yayınları, İstanbul, 2012.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics