GELENEKSEL YENİŞEHİR KONUTLARI VE ÖZELLİKLERİ

Author :  

Year-Number: 2017-13-14
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Geçmişten günümüze gelebilen ve geleceğe aktarılabilen geleneksel evlerin incelenip araştırılarak kültürel değerlerin gelecek nesillere kazandırılması için bu konularda araştırmalar yapılması oldukça önemlidir. Geleneksel sivil mimari örnekleri olan bu evlerin, olduğu gibi korunması için de kendine has özelliklerinin tanıtılması amacıyla yapılan bu araştırmada gelecek kuşaklara sağlam bir şekilde aktarılması için Osmanlı’nın ilk kurduğu yerleşim yeri olan Yenişehir’deki geleneksel evlerin genel özellikleri araştırılması amaçlanmıştır.

Keywords

Abstract

It is very important to carry out research on these issues in order to provide the cultural values to future generations by examining and researching traditional houses that can survive from the past to the present and to be transferred to the future. In this study, which was carried out in order to introduce the unique features of these houses, which are examples of traditional civil architecture, to preserve them as they are, it was aimed to investigate the general characteristics of the traditional houses in Yenişehir, the first settlement of the Ottoman Empire, in order to transfer them to future generations.

Keywords


  • Acar, Adil Mesut, Bursa Yenişehir’de Sivil Mimari, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Tarihi Bölümü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya, 2016.

  • Aksoy, Feyza, “Yenişehir Geleneksel Konutları: Şemaki ve Veli Baba Evleri”, Tarihten Günümüze Yenişehir, Bursa, 2013, s. 371-382.

  • Akıncıtürk, Nilüfer ve Perker, Z. Sevgen, “Geleneksel Cumalıkızık Evlerinde Ah- şap Konut Sistemi”, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt: 16, Sayı: 1, Bursa, 2011, s. 41-51.

  • Altuner, Huriye, “Geleneksel Niğde Evleri Giriş Düzenlemeleri”, Turkish Studies, International Periodical For The Languages, Litarature and History of Turkish or Turkic, Volume 8/8 Summer, Ankara, 2013, s. 1643-1670.

  • Tunalı, Selma, “Geleneksel İznik Konutları”, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, İstanbul, 2010, s. 55-60.

  • Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, Osmanlı Tarihi, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1988.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics