MİLLİ KİMLİĞİN OLUŞUMUNDA BİR DEĞİŞKEN OLARAK GÖÇ OLGUSU: BALKAN VE KAFKAS GÖÇLERİ

Author :  

Year-Number: 2019-17
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Göç olgusu bir yerden başka bir yere çeşitli sebeplere bağlı olarak hareket etmek olarak ifade edildiğinde, olgu hem göç edeni hem de göç edilen coğrafyadaki toplumu etkileyen nitelik kazanır. Kimlik ile göç arasındaki ilişki bireysel kimliğe ilişkin aidiyetlerin göç ile dönüşüp anonimleşmesi sonucu bireyin ve göç alan toplumun kültürel kimliğini çok yönlü olarak dönüştürür. Göç olgusuna bağlı olarak ortaya çıkan bu karşılıklı etkileşim siyasal, sosyal, kültürel nitelikli toplumsal sonuçlar doğurur. Türk toplumu, dünya haritasının yeniden çizildiği süreçte Balkan ve Kafkas göçlerinin sosyal ve kültürel sonuçları ile karşı karşıya kaldığı süreçte kültürel ve entelektüel kimliğin dönüşümleri ile şekillenmiştir. Bu çalışmada Balkan Savaşları’nın sonucu olarak yaşanan göç ile Kafkasya’dan alınan göçün kültürel kimlik açısından sonuçları ele alınacaktır.

Keywords

Abstract

When the phenomenon of migration is expressed as moving from one place to another for various reasons, the phenomenon becomes a factor affecting both the immigrant and the society in the migrated geography. The relationship between identity and immigration transforms the cultural identity of the individual and the community receiving immigration as a result of the anonymization of belongingness to individual identity. This interaction, which emerges as a result of the phenomenon of migration, has social, cultural and social consequences. Turkish society has been shaped by the transformations of cultural and intellectual identity in the process of redrawing the world map and facing the social and cultural consequences of the Balkan and Caucasian migrations. In this study, the emigration as a result of the Balkan Wars and the results of migration from the Caucasus in terms of cultural identity will be discussed.

Keywords


  • Ahmad Feroz (1982). ‘‘Unionist Relations With The Greek, Armenian and Jewish Communities of the Ottoman Empire, 1908-1914’’, (Ed. B. Braude, B. Lewis), Christians and Jews in The Ottoman Empire, Vol. I, New York: Holmes and Meier Publishers, s. 401-434.

  • Adıgüzel, Yusuf (2019). Göç Sosyolojisi, Ankara: Nobel Yayıncılık,

  • Akpınar, Yavuz (1994). Azerî Edebiyatı Araştırmaları. İstanbul: Dergâh Yayınları.

  • Çetişli, İsmail (2001), Batı Edebiyatında Edebî Akımlar, Ankara: Akçağ Yayınları, 2001, ss: 57-68.

  • Göçek, Fatma Müge (2002), “Osmanlı Devleti’nde Türk Milliyetçiliğinin Oluşumu: Sosyolo- jik Bir Yaklaşım”, Modern Türkiye’de Siyasal Düşünce IV: Milliyetçilik, (Editör: Tanıl Bora), İletişimYayınları, İstanbul.

  • Hülür, Himmet - Akça, Gürsoy (2007), “İmparatorluktan Cumhuriyete Siyasal Bütünlük ve Ulusalcılık Söylemi”, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi. Cilt: 1, Sayı: 22.

  • Karabulut, Ramis. (2019), “XX. Yüzyıl Başlarında Türkiye’ye Yönelen Azerbaycanlı Şair ve Yazarlar”. Loji. Cilt: 2, Sayı: 3.

  • Karpat, Kemal H. (2004). Balkanlar’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk, (Çev. Recep Boztemur), İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.

  • Karpat, H. Kemal (2006). Osmanlı’da Değişim, Modernleşme ve Uluslaşma, (Çev. Dilek Özdemir), İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.

  • Kale, Başak (2015). “Zorunlu Göçün 19. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Üzerindeki Etkile- ri”. Türkiye’nin Göç Tarihi 14. Yüzyıldan 21. Yüzyıla Türkiye’ye Göçler. Ed. M. M. Erdoğan, A. Kaya. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

  • Kushner David (2009). Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu, 1876-1908, (Çev. Şevket S. Türet), İstanbul: Kesit Yayınları.

  • Sarınay, Yusuf (1994). Türk Milliyetçiliğinin Tarihi Gelişimi ve Türk Ocakları, Ötüken Yayın- ları, İstanbul.

  • Jansen, C.J.(1970). “Migration: A Sociological Problem”, Readings in the Sociology of Migration, Exetern Yayınları, İstanbul.

  • Yıldırım, Emre (2014). “Türkiye’de Milliyetçilik ve Milli Kimlik: Türkçülügün Keşfi ve Ulus- Devletleşme Sürecinde Türk Milli Kimliği”, International Journal of Social Science. Sayı: 28.

  • Yıldırım, Seyfi (2012). “Balkan Savaşları ve Sonrasındaki Göçlerin Türkiye Nüfusuna Etkile- ri”. CTAD, Yıl: 8, Sayı: 16.

  • Yönlü, Kübra Yücel (2018), Göç Sosyolojisi, İstanbul: Doğu Kitabevi.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics