MÜSTAKBEL NİTELİKLİ GÖÇMENİ KAYNAĞINDA HAZIRLAMAK: İSTANBUL ERKEK LİSESİ ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2021-22
Language : Türkçe
Konu : Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

Abstract

ÖZ: Gelişmiş ülkelerin beşerî sermayelerini güçlendirebilmek için uyguladığı göç politikalarından biri de hazır iş gücü konumundaki nitelikli göçmenlerin istihdam edilmesidir. Söz konusu ülkelerin bu amaçla benimsediği daha uzun zaman alan ve maliyetli diğer bir yöntemse, edinmeye devam ettiği kazanımlar sayesinde yakın gelecekte “nitelikli” olarak tanımlanabilecek olan yabancı genç nüfusun verilen eğitim aracılığıyla hazırlanmasıdır. Müstakbel nitelikli göçmen olarak adlandırılabilecek olan bu nüfusun hazırlık süreci ise hedef kitlenin ülkesi içinde veya dışında gerçekleştirilebilmektedir. Müstakbel nitelikli göçmen, edinmeye devam ettiği kazanımlar sayesinde yakın gelecekte ‘nitelikli’ olarak değerlendirilebilecek göçmen adayıdır. Eğitim kalitesi üst düzey ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarındaki seçilmiş öğrenciler bu grubun doğal üyeleridir. Bu öğrenciler yakın gelecekte çeşitli alanlarda önemli başarılara ulaşma beklentisini çok büyük oranda karşılayacak bireylerdir. İçinde yer aldıkları topluma yapacakları katkılar nedeniyle “değerli” bulunan bu kişiler, doğal olarak gelişmiş ülkelerce kazanılması gereken bir “beşerî sermaye” olarak görülmektedir. Dolayısıyla bu ülkeler için müstakbel nitelikli göçmenlerin eğitim yoluyla hazırlanması stratejik bir hedefe dönüşmüştür. Göç literatürüne yeni bir kavram kazandırmak amacıyla hazırlanan bu çalışmada müstakbel nitelikli göçmenin kaynağında hazırlanma süreci İstanbul Erkek Lisesi özelinde ele alınmıştır. Yaklaşık 5 yıllık bir gözleme dayalı olarak öğrencilerin eğitim süreci incelenmiş ve onların yurt dışı tercihlerinin etkileri değerlendirilmiştir.

Keywords

Abstract

ABSTRACT: One migration policy implemented by developed countries for strengthening human capital is to recruit current qualified immigrants. Another method, which is costly and time-consuming, is preparing the foreign young population to be “qualified” in near future for their on-going gains through education. The preparation process of this population, which can be called “prospective qualified immigrants”, may be conducted either inside or outside the country of the target group. A prospective qualified immigrant is a candidate to be considered as 'qualified' soon thanks to her/his on-going qualifications. Selected students with high scores in secondary and higher education are natural members of this group. These are the very individuals to have significant achievements in various fields soon. These people, who are seen as “valuable” for their contributions to the society they dwell, are naturally regarded as “human capital” by developed countries. Therefore, preparing prospective qualified immigrants through education has become a strategic goal. In this study, which was prepared to introduce a new concept to migration literature, the process of preparing the prospective immigrants at the source is discussed within Istanbul High School. Based on approximately 5-year-observation, the education is examined, and the effects of the students’ abroad preferences are evaluated.

Keywords


  • Abitur Sınav Yönetmeliği. Türkiye’deki Alman Lisesi ve İstanbul Lisesi Öğrencilerinin Abitur Sınavına Katılabilmelerini Sağlayan Abitur Sınav Yönetmeliği, Almanya Eğitim Bakanlığı’nın 28.03.1977’de Alınan ve 15.04.1999’da Değiştirilen Kararı. 1999.

  • Abitur Sınavları Uygulama Yönergesi. İstanbul Erkek Lisesi Arşivi. 2018.

  • Demirel, Fatih. “II. Meşrutiyetten Sonra Osmanlı’da Orta Öğretim: Sultânîler”. Tarih İncelemeleri Dergisi. 27/2 (2012): 339-358.

  • Deniz, S. Levent. “İstanbul Erkek Lisesi’ne Tarihçe”. Düyun-u Umumiye’den İstanbul (Erkek) Lisesi’ne. Der., M. Sabri Koz. İstanbul: İstanbul Erkek Liseliler Vakfı, 2006: 127-155.

  • Doğan, Enfel. “İstanbul (Erkek) Lisesi’nin Kurucusu Mehmed Nadir Bey’in Öğretmenlik Mesleği ve Öğretim Yöntemleri ile İlgili Görüş ve Önerileri”. SAÜ Eğitim Fakültesi Dergisi. 14 (2007): 142-160.

  • Güçtekin, Nuri. İstanbul’daki Hususi Mektepler (1873-1922). İstanbul: İBB Kültür A.Ş., 2015.

  • Güçtekin, Nuri. İstanbul Erkek Lisesi Tarihi (1884-1923). İstanbul: İstanbul Erkek Lisesiler Eğitim Vakfı, 2016.

  • Güler, Gülten. “Avrupa Konseyi Ortak Dil Kriterleri Çerçeve Programı ve Türkiye’de Yabancı Dil Öğretim Süreçleri”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 6/1 (2005): s.89-106.

  • İELEV (İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı). Billur Bir Avizedir İstanbul Lisesinde Zaman: Belgeleriyle 125 Yıl (1884-2009). Der., Ş. Levent Deniz. İstanbul: İstanbul Erkek Lisesiler Vakfı, 2009.

  • İEL (İstanbul Erkek Lisesi) Alman Bölüm Başkanlığı, 2021.

  • Kayaoğlu, Taceddin. Mahmud Cevad İbnü-ş Şeyh Nafi: Maarif-i Umumiye Nezareti Tarihçe-i Teşkilat ve İcraatı: XIX. Asır Maarif Tarihi. Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, 2001.

  • Koçer, Hasan Ali. Türkiye’de Modern Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi (1773-1923). İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları, 1970.

  • Kodaman, Bayram. Abdülhamit Devri Eğitim Sistemi, İstanbul: Ötüken Yayınevi, 1980.

  • Kuş, Metin. “Türkiye’de Uygulanan Abitur Programlarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması”. Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, 2019.

  • Millî Eğitim Bakanlığı. Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği, Resmî Gazete Sayı: 29818, 2016.

  • Şapolyo, Enver Behnan. 80. Yıl İstanbul Erkek Lisesi (1884-1964). İstanbul: İstanbul Erkek Lisesi Mezun ve Mensupları Cemiyeti, 1964.

  • Tepealtı, Fahrettin. Avrupa Birliği’nin Göç Politikaları ve Türkiye. Ankara: Pegem Akademi, 2020.

  • Turan, Kemal. “Bir Alman Eğitimciye Göre Savaş Yıllarında Osmanlı Maarifi: F. Schmidt’in Eğitim Reformu Raporu”. İstanbul Araştırmaları. 4 (1998): 199-236.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics