Bu çalışmada, yeni toplumsal/siyasal/ekonomik imkânlar içerisinde gündeme gelen yeni şehir dindarlığını ele alacağız. Bu yazıda, Yeşil Vadi Konakları Camii ve sitesini şehir dindarlığı açısından inceleyeceğiz. Yeşil Vadi Konakları Camii ve sitesinin belli bir kesim tarafından yaratılmış/uydurulmuş ve kendi çıkarlarınca çarpıtılmış İslâm anlayışını yansıtan çeşitli girişimlerin göstergesi olmaktan ileri gitmediği açıkça görünmektedir.
Keywords
Abstract
In this study, we will deal with the new urban religiosity that has come to the fore in new social/political/economic possibilities. In this article, we will examine the Yeşil Vadi Konakları Mosque and its site in terms of urban religiosity. It is clearly seen that the Yeşil Vadi Konakları Mosque and its site do not go beyond being an indicator of various initiatives reflecting the understanding of Islam created / fabricated by a certain group and distorted by their own interests.
@article{2012,title={YENİ ŞEHİR DİNDARLIĞININ SINIF FARKINA DAYALI MEKÂNSAL TEMSİLLERİ: YEŞİL VADİ KONAKLARI CAMİİ VE SİTESİ},abstractNode={Bu çalışmada, yeni toplumsal/siyasal/ekonomik imkânlar içerisinde gündeme gelen yeni şehir dindarlığını ele alacağız. Bu yazıda, Yeşil Vadi Konakları Camii ve sitesini şehir dindarlığı açısından inceleyeceğiz. Yeşil Vadi Konakları Camii ve sitesinin belli bir kesim tarafından yaratılmış/uydurulmuş ve kendi çıkarlarınca çarpıtılmış İslâm anlayışını yansıtan çeşitli girişimlerin göstergesi olmaktan ileri gitmediği açıkça görünmektedir.},author={-Hülya Biçer},year={2012},journal={Sosyologca}}
Altan, Mehmet, Kent Dindarlığı, Istanbul, Timaş Yayınları, 2011.
Biçer, Hülya, “Dinin Özelleşmesi ve Parçalanması: Yeşil Vadi Konakları Camii ve Sitesi Örne- ği” Sosyologca, Sayı: 3, Istanbul, Doğu Kitabevi, 2012, s. 321-333.
Çelik, Celaleddin, Şehirleşme ve Din, Konya, Çizgi Kitabevi, 2002.
Eğribel, Ertan, Resim Sanatı ve Türk Resminde Batılılaşma Eğilimleri, Istanbul, Sarmal Yayı- nevi, 1994.
Kazmaoğlu, Adnan, “Yeşil Vadi Camii”, Yapı Dergisi, Sayı: 352, Istanbul, Yapı-Endüstri Mer- kezi, 2011, s. 72-75.
Küken, Gülnihal, “Batı Eğitim Tarihi: (Antikçağ’dan Yakın Çağa Kadar)”, Bilim Sosyolojisi: Bilim Tarihi ve Yöntem, Sosyoloji Yıllığı 16: Salih Özbaran ve Zeki Arıkan’a Saygı, Istanbul, Kitabevi, 2007, s. 493-632.
Mardin, Şerif, Din ve İdeoloji, Istanbul, Iletişim Yayınları, 1996.
Sezer, Baykan, Toplum Farklılaşmaları ve Din Olayı, Istanbul, I.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayın- ları, 1981.
Sözen, Metin; Tanyeli, Uğur, Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü: Resim-Heykel-Mimarlık Ge- leneksel Türk Sanatları Uygulamalı Sanatlar ve Genel Sanat Kavramları, Istanbul, Remzi Kitabevi, 2011.
“Kitap Var, Internet Var, Ibadet Var”, http://yenisafak.com.tr/Gundem/Default.aspx?i=316385 (Çevrim içi, 27.09.2011).
“Yeşil Vadi’ye ‘Atılgan’ gibi cami”, Akşam Gazetesi, 12.12.2008.
“21’inci Yüzyılın Camisi Böyle Olur”, http://www.stargazete.com/pazar/21-inci-yuzyilin- camisi-boyle-olur-haber-344583.htm (Çevrim içi, 27.09.2011).