DİNİ MEKÂNSAL TEMSİLİN PİYASACI-LİBERAL AKIŞKANLIĞI: KÜRE-MUHAFAZAKARLAŞMA VE İSTOÇ CAMİLERİ

Author :  

Year-Number: 2014-7
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Bu çalışmada Türkiye’de dinin (İslamiyet) küresel piyasa ekonomisi ilişkisi içerisinde Batı’ya entegre olmasının toplumsal kimlik düzeyinde ortaya çıkardığı küre-muhafazakâr yeni gelişme İSTOÇ Camileri aracılığıyla tartışmaya açılmıştır. Küreselleşmeci-muhafazakârlığın toplumsal kimlikleri yeniden biçimlendirmesinde, kimliğin en dirençli olması beklenen din alanında dahi bir uyum söz konusudur. Türkiye’de içi boşaltılmış, taklitçi-kopya klasik ve modern cami örnekleri küre-muhafazakâr mimari anlayışının örnekleri olarak İslamiyet’in ABD eksenli verili düzene yama bir biçimde entegre olmasını ifade etmektedir. Küresel piyasa ekonomisi içerisinde önem kazanan ticaret merkezlerinden biri olarak İSTOÇ Ticaret Merkezi Sitesi , dünyadaki şirketlerin yerelden küresele ulaşma arzusunun Türkiye’deki örneklerinden biridir.

Keywords

Abstract

This article discusses the role of religion (Islam) in the integration of Turkey with the West with an agenda of global free market economy and also the effect of this globalist-conservative integration on the social identity. The mosques of ISTOC are used as the main examples for this discussion. A conformity even in the religious field which would normally be resistant, is seen as the globalist-conservatism redesigns the social identities. The spurious, counterfeit-copied classical and modern mosques express the integration of Islam to the USA-centered order as a patch. ISTOC Trade Center is an important actor within the global market economy and is a good example of the longing of the local firms to become global.

Keywords


  • Bartu, Ayfer, “Eski Mahallelerin Sahibi Kim?: Küresel Bir Çağda Tarihi Yeniden Yazmak”, İstan- bul: Küresel ile Yazmak”, İstanbul: Küresel ile Yerel Arasında, İstanbul, Metis Yayınları, 2009, s. 43-59.

  • Biçer, Hülya, “Küre-Muhafazakâr Farklılaşma ve Uyum: İSTOÇ Ticaret Merkezi Sitesi ve Cami- leri”, Sosyologca, Sayı: 5, İstanbul, Doğu Kitabevi, 2013, s. 225-240.

  • Eğribel, Ertan, “XIX. Yüzyıldan Günümüze Batı Dünya Egemenliği ve Geçirdiği Değişikliklerin Günümüzde Geldiği Yer: Küresel İmparatorluk Örgütlenmesinin Dayanakları Olarak Devlete Karşı Sivil Toplum, Şehir Odaklı Yerelleşme/Taşralaşma, Temsilin Belirsizleşmesi ve Yeni Muhafazakârlık”, Sosyologca, Sayı: 2, İstanbul, Doğu Kitabevi, 2011, s. 21-29.

  • Garaudy, Roger, Entegrizm: Kültürel İntihar, İstanbul, Pınar Yayınları, 2010.

  • Sözen, Metin; Tanyeli, Uğur, Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü: Resim-Heykel-Mimarlık Geleneksel Türk Sanatları Uygulamalı Sanatlar ve Genel Sanat Kavramları, İstanbul, Remzi Kitabevi, 2011.

  • Tayla, Hüsrev, “İstanbul Karacaahmet Mezarlığı ve Şakirin Camii”, İstanbul’da Karacaahmet Ta- rihi Mirası İçinde Şakirin Camii, İstanbul, Semiha Şakir Vakfı, 2011.

  • 15 Ertan Eğribel, “XIX. Yüzyıldan Günümüze Batı Dünya Egemenliği ve Geçirdiği Değişiklik- lerin Günümüzde Geldiği Yer: Küresel İmparatorluk Örgütlenmesinin Dayanakları Olarak Devlete Karşı Sivil Toplum, Şehir Odaklı Yerelleşme/Taşralaşma, Temsilin Belirsizleşmesi ve Yeni Muhafazakârlık”, Sosyologca, Sayı: 2, İstanbul, Doğu Kitabevi, 2011, s. 26-27.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics