TOPLUMSAL GÜÇLERİN VE SOSYOLOJİNİN AÇMAZINDA EVRENSEL DİNLERDE BEKLENEN KURTARICI İNANCI

Author :  

Year-Number: 2020-20
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Tarih boyunca toplumlar, toplumlararası ilişkilerde kendi çözüm önerileri tükendiğinde ya da bir çıkmaza girdiklerinde kendilerinin üstünde bir kurtarıcı beklentisi içine girmişlerdir. Kadim din ve geleneklerde olduğu gibi, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi evrensel dinlerde de durum bu şekildedir. Bu bağlamda söz konusu dinlerde Mehdilik/Mesihlik inancının toplumsal temeli incelenecek, ardından günümüz dünya egemenlik ilişkileri içinde ele söz konusu inancın anlamı ortaya konmaya çalışılacaktır.

Keywords

Abstract

Throughout history, societies have expected a savior over themselves when their solutions in inter-communal relations are exhausted or when they come to a deadlock. This is the case with universal religions such as Judaism, Christianity, and Islam, as well as in ancient religions and traditions. In this context, the social basis of Mahdism / Messianism belief in these religions will be examined, and then the meaning of the belief in question will be tried to be revealed in today's world domination relations.

Keywords


  • ATİK GÜRBÜZ, İncinur; Osmanlı Metinlerinde Mehdi Tasavvurları, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, S.89, Bahar 2019, s.11-42.

  • COŞKUN, Ali; Mehdilik Fenomeni, İz Yayıncılık, İstanbul, 2004.

  • ÇINAR, Mahmut; “İslam Düşüncesinde Mehdilik ve Mesihlik Nedir Ne Değildir?”, iç Nü- zul-i İsa ve Mehdilik Nedir Ne Değildir?, Fecr Yayıncılık, Ankara, 2019.

  • ÇINAR, Mahmut; Tarihte ve Günümüzde Mehdilik, Rağbet Yayınları, İstanbul, 2016.

  • FIĞLALI, Ethem Ruhi; “Kadiyânîlik”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, Ankara, Türkiye Di- yanet Vakfı Yayınları, 2001, C:24, s.137-139

  • FUKUYAMA, Francis; Tarihin Sonu ve Son İnsan, İstanbul, Profil Yayıncılık, 2012.

  • OCAK, Ahmet Yaşar; Osmanlı Sufiliğine Bakışlar, İstanbul, Timaş Yayınları, 2010, s.100-

  • OLGUN, Hakan; “Yahudi-Hıristiyan Geleneğinde Nüzul-i İsa ve Mehdilik Nedir Ne De- ğildir?”, iç Nüzul-i İsa ve Mehdilik Nedir Ne Değildir?, Fecr Yayıncılık, Ankara, 2019.

  • ÖZTÜRK, Mustafa; “Beklenen Kurtarıcı (Mehdî) İnancının Günümüze Yansımalarına Ge- nel Bir Bakış”, iç Beklenen Kurtarıcı İnancı, KURAMER Yayınları, İstanbul, 2017, s. 353-376.

  • ÖZTÜRK, Mustafa; “Kur’an Açısından Nüzul-i İsa ve Mehdilik Nedir Ne Değildir?”, iç Nüzul-i İsa ve Mehdilik Nedir Ne Değildir?, Fecr Yayıncılık, Ankara, 2019.

  • SARIKÇIOĞLU, Ekrem; Dinlerde Mehdi Tasavvurları, Sidre Yayınları, Samsun, 1997.

  • SEZER, Baykan; Toplum Farklılaşmaları ve Din Olayı, İÜEF Yayınları, İstanbul, 1981.

  • ŞIK, İsmail ve GÖKALP, Yusuf; “Sosyal Teoloji Bağlamında ‘Mehdilik’ Algısına Bir Bakış: İzmirli İsmail Hakkı ve Cemaleddin Afgânâ Karşılaştırması”, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, Cilt:3, Sayı:3, 2014. TOPALOĞLU, Fatih; Şia’nın Oluşumunda İran Kültürünün Etkisi (Basılmamış Doktora YILDIRIM, Ahmet; “Hadislerde Nüzul-i İsa ve Mehdilik Nedir Ne Değildir?”, iç Nüzul-i İsa ve Mehdilik Nedir Ne Değildir?, Fecr Yayıncılık, Ankara, 2019. YILDIRIM, Yüksel; “Cihad ve Dar’ül Harp Kavramları Bağlamında Şiddet/Terör Olgusu ve Siyasal/Ilımlı İslam Meselesi”, iç. Sosyoloji Yazıları, ed. Yüksel Yıldırım, Ankara, Bilgin Kültür Sanat Yayınları, 2018. YÖNEM, Ahmet; “Kadiyânîlik Bağlamında Mehdilik”, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, C:XIII, S:24, 2011/2, s.175-191. YÜCEL, Ahmet; Mehdi Hadislerinin Temel Hadis Kaynaklarındaki Anlamı, iç Beklenen Kurtarıcı İnancı, KURAMER Yayınları, İstanbul, 2017.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics