GURBETÇİ TÜRKLERİN GÖZÜNDE TÜRKÜLERE YANSIYAN ALMANYA: GÂVURDAN HANS'A-TÜRKÜDEN RAP’E

Author :  

Year-Number: 2020-20
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Bu çalışma, Almanya'daki Türk işçileri ile ortaya çıkmış olan “Almanya Türküleri” diyebileceğimiz türkülerde; Türklerin, özelde işçilerin Almanya'yı ve Almanları nasıl algıladığı, tanımladığı ve anlamlandırdığını bizlere göstermeye çalışacaktır. Çalışmanın, gurbet türkülerinde Alman imajı, Türküler üzerine bir Garbiyat çalışması olduğu ifade edilebilir. Çalışmada türkülere, müziksel değer açısından değil, tematik ve konu açısından bakılacaktır. Bu anlamda bu çalışma ile, Türk işçilerin, Almanları ve Almanya'yı değerlendirmelerinde Almanların sahip oldukları özellikler yanında Türklere bakışı, Türk işçileri ile ilişkileri, değerlendirme biçimlerinin etkili olup olmadığı anlaşılacaktır.

Keywords

Abstract

This study will try to show us how the Turks, in particular the workers, perceive, define and make sense of Germany and the Germans in the folk songs that we can call "German Folk Songs" that emerged with Turkish workers in Germany. It can be stated that the study is a Garbiyat work on German image in foreign folk songs and on folk songs. In the study, folk songs will be analyzed in terms of thematic and subject, not musical value. In this sense, with this study, it will be understood whether the Turkish workers' evaluation of Germans and Germany as well as the characteristics of the Germans, their view of Turks, their relations with Turkish workers and their evaluation styles are effective.

Keywords


  • 40 Metrekare Almanya (1986), https://www.youtube.com/watch?v=ZamjKWN6Auk

  • Ali Osman Öztürk, Almanya Türküleri, Kültür Bakanlığı Yayımları, 2002.

  • Ali Osman Öztürk, Almanya’daki Türk İşçilerin Türküleri Üzerine, Türk Yurdu, Ocak 2010, Yıl 99, Sayı: 269, Ocak 2010.

  • Almanya’da Bir Türk Kızı (1975), https://www.youtube.com/watch?v=lhospVIZVqc

  • Almanya’ya Hoş Geldiniz (2011), https://www.youtube.com/watch?v=iWEvAj2I-5w

  • Defkhan, Alamanya, https://www.youtube.com/watch?v=C2xP-Fltf-w (13 Mart 2020)

  • İbrahim Sirkeci, Jeffrey H. Cohen, Pınar Yazgan, Türk Göç Kültürü: Türkiye İle Almanya Arasında Göç Hareketleri, Sosyo-Ekonomik Kalkınma Ve Çatışma, Migration Letters, Volume: 9, No: 4, December 2012.

  • Yılmaz Irmak, Batı Avrupa Türk Âşıklık Geleneği’nde Erzurumlu Ozan Çelebi Ve Şiirleri, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 7, Cilt 7, Sayı: 14, Güz 2017.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics