DEKADAN DÜNYA GÖRÜŞÜ VE YAŞAM TARZI OLARAK POSTMODERNİZM: KATI OLAN HER ŞEY ÇÜRÜMEYE DÖNÜŞÜRKEN UMUT İÇİN GEREKÇE VE DAYANAK VARDIR

Author:

Year-Number: 2012-4
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Dekadanlık, modern toplumun gelişimi ve süregiden varoluşuyla temellenen bir eğilimdir. Dekadanlık, 19. yüzyıl sonlarında Batı’da ortaya çıkmıştır. Batı-dışı toplumlarda da sanat-edebiyat alanında etkisini göstermiş ve toplumdan, gelenekten kopuk, hayali bir anlayışla beslenen bir yaşam tarzını ifade etmiştir. Dekadan dünya görüşü ve yaşam tarzı, Sovyetler Birliği’nin tasfiyesi sonrasında postmodern yöntem(sizlik)in ve tarihin, toplumun, ideolojilerin sonunu ilan eden, her türlü ideali aşındırıp tüketmeye yönelen anlayışların baskın çıkmasıyla egemen hale gelmiştir. Bu çalışmada, insanlıktan umudu kesmek yerine neden insanlığın verili toplumsal koşullardan köklü bir kopuşu gerçekleştirecek olan gücüne ve yeteneğine inanmak zorunda olmamamız gerektiğinin altı çizilecektir.

Keywords

Abstract

Decadence is a trend based on the development and ongoing existence of modern society. Decadence emerged in the West in the late 19th century. It has also shown its effect in the field of art and literature in non-Western societies and has expressed a lifestyle that is disconnected from society and tradition and is nourished by an imaginary understanding. The decadent worldview and lifestyle became dominant after the dissolution of the Soviet Union, with the dominance of the postmodern (lack of) method and the understandings that declared the end of history, society, and ideologies and tended to erode and consume all kinds of ideals. In this study, it will be underlined why we should not have to believe in the power and ability of humanity to make a radical break from the given social conditions, instead of giving up hope on humanity.

Keywords