Yayın Politikası


 

GENEL ESASLAR

  • Sosyologca, “Amaç ve Kapsam” sayfasında belirtilen tür ve konularda akademik çalışmaları yayımlar. Derginin yayın periyodu, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki keredir. Bunun dışında gerekli hallerde özel sayılar yayınlanabilir.
  • Sosyologca “Türk Sosyolojisi” ve "Yerli Sosyoloji" geleneğine duyduğu saygıyla hareket eder ve yayınlarında bu hassasiyeti gözetir.
  • Sosyologca her sayıda söz konusu geleneğe uygun belli bir tema ve alt dosya başlıkları ile yayınlanır ve bu bütünlük içinde çıkmaya özen gösterir. Bu temayı editör/yayın kurulu belirler ve önceden web sitesinde ilan edilir. Dergiye gönderilen yazılarda öncelikle bu temaya ve alt başlıklara uygunluk aranır. Ancak gelen yazıların söz konusu tema ve konular etrafında belli bir bütünlük oluşturduğu durumlarda, açılacak dosya başlıkları ile “Amaç ve Kapsam” kısmında belirtilen çeşitli konularda gelen yazılara da yer verilir.
  • Sosyologca’nın Editör ve Yayın / Danışma kurulları yukarıda belirttiğimiz geleneği sahiplenen bir bütün oluşturur. Bu nedenle dergide söz konusu kurullarda yer alan isimlerin yazılarının yayınlanmasında -hakem değerlendirmesinden olumlu görüşle geçmesi koşulu ile- sakınca görülmez, hatta ilgili kurul üyeleri her sayıda yazılar yayınlayabilir.
  • Sosyologca gençler başta olmak üzere bütün akademisyenlere, akademinin dışında kalanlara, akademik hiyerarşi, cemaatleşme ve hegemonyanın zincirleri ve sınırlılıklarından bağımsızlaştırarak kendi sözlerini söylemeleri için ortak bir platform niteliğindedir.
  • Sosyologca’nın yayın politikası, hiçbir şekilde akademi dışında olan yazarları küçümsemeden ve çalışmalarını bilgiççe tavırlarla eleştirmeden değerlendirme şeklindedir. Gençlerin konularını özgürce seçmesi desteklenmiş, kendi donanımlarını kazanmalarına fırsat verilir.
  • Dergi, önümüzdeki dönemde de bu yöndeki eğilimini koruyacak, bundan sonra da genç arkadaşların kendi sözlerini söyleyebilmeleri, cesaret ve özgüvenlerini pekiştirebilmeleri için zemin olmaya devam edecektir.
  • Sosyologca “Türk Sosyolojisi” geleneğine duyduğu saygıyla bağlantılı olarak vefat etmiş sosyologların ve sosyal bilimcilerin telif sorunu olmayan yazılarını yayınlayabilir. Bu tür yazılar hakem değerlendirmesine tabi tutulmaz.
  • Sosyologca’ya gönderilecek çalışmaların daha önce yayınlanmamış ve başka bir dergiye yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması esastır. Ancak dergi, yazarların görüşlerini değiştirme ve geliştirme hakkına saygı duyarak yayınlanmış ilk nüshadan farklılaşması ve bunun makale adına dipnot ekleyerek belirtilmesi koşulu ile bu türden yazılarını yayınlayabilir.
  • Tezden üretilmiş ya da konferans vb. bildirisinin yayına dönüştürülmüş hali olan çalışmalarda makale başlığına verilecek bir dipnotla bu durum belirtilir.
  • Sosyologca’da yayınlanan yazılardan yayın sürecinin hiçbir aşamasında ücret talep edilmez.
  • Yazar(lar) istediği zaman dergiye makale sunabilir veya süreçte olan makalesini geri çekebilir.
  • Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin yazım dilinde Türkçe kullanılması esastır.

HAKEM DEĞERLENDİRME SÜRECİ

  1. Yazarların makaleyi sisteme yüklemesi: Yayın sürecinin ilk basamağı yazar(lar)ın çalışmalarını dergi internet sitesindeki sistem üzerinden yüklemeleriyle başlar. Bütün makaleler elektronik ortamda dergi sistemi üzerinden gönderilmelidir. Yazar(lar) makalelerini dergi yazım kuralları doğrultusunda ve etik ilkelere uygun olarak hazırlarlar. Gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayımlanmak üzere gönderilmemiş olduğu anlamına gelir.Makalelerin dergi yazım kurallarına göre yazılması, belirtilen dipnot ve kaynakça sisteminin kullanılması gereklidir. Söz konusu kurallar, örnekleri ile birlikte “Yazım Kuralları” kısmında belirtilmiştir. Makale gönderimi sırasında “Telif Hakları Devir Formu” ek dosya olarak sisteme yüklenmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin son sayfasında yer verilir. Bununla ilgili makale şablonunda kısım mevcuttur.
  2. Ön Editör İncelemesi ve İntihal Taraması: Dergiye gönderilecek çalışmalar derginin belirlemiş olduğu yazım ve şekil kurallarına göre, akademik özgünlük ve dil-üslup açılarından editör/editör kurulu tarafından incelenir ve intihal programı kullanılarak intihal taramasından geçirilir. Makale başvurusu sırasında bir intihal programı raporu istenmez. Bu iş dergi editörlüğü tarafından yapılır. Yapılan intihal taramasında kaynakça, dokuz kelimeden az olan benzerlikler ve alıntılanmış benzerlikler hariç tutulur. Bu kapsamda gerçekleştirilen ön inceleme azami 7 gün içinde tamamlanır. İntihal taraması sonucunda % 15 benzerlik sınırının üstünde benzerliği bulunan yazılar hakeme gönderilmeden doğrudan reddedilir.
  3. Hakem Süreci (Akademik Değerlendirme): Alan editörünün incelemesi tamamlandıktan sonra hakem incelemesi süreci başlar. Çalışma, konusunda doktora tezi, kitap veya makalesi bulunan bilim insanları öncelenmek suretiyle en az iki hakemin değerlendirmesine sunulur. Hakem sürecinde çift taraflı kör hakemlik prensibi benimsenir. Hakemlerin çalışma konusundaki görüşleri ya makalenin metni üzerinden ve/veya online hakem formu üzerinden alınır. Yazar hakem görüşlerine katılmadığı taktirde itiraz ve görüşlerini sunabilir. Yazar ve hakem arasındaki iletişim gizliliğin korunması şartıyla alan editörü tarafından sağlanır. Eğer hakem raporları yazının yayınlanması noktasında olumlu ise yazı, yayınlanma tavsiyesi ile Yayın Kurulu’na sunulur. Hakemlerin raporları olumsuz ise yazı reddedilir. Hakem kanaatlerinden biri olumsuz ise çalışma üçüncü bir hakeme yönlendirilir. Çoğunluğun kanaati uyarınca karar verilir.
  4. Tashih Aşaması: Hakem raporları doğrultusunda gerekli tashihler yazarlar tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemin en geç 10 gün içinde tamamlanması istenir. Metin üzerinden gerçekleştirilen tashihler kırmızı renk ile işaretlenerek yazar tarafından alan editörüne sunulur. İkinci uyarıya rağmen tashih sürecini geciktiren yazarın makalesi editör kararı ile geri iade edilir.
  5. Editör Kontrolü: Editör/editör kurulu en geç 5 gün içinde yazardan talep edilen tashihlerin yapılıp yapılmadığın kontrol eder.
  6. Hakem Kontrolü: Hakem önerdiği tashihleri sonrasında görmek istemişse makalenin düzeltilmiş halini en geç 7 gün içinde kontrol eder.
  7. Türkçe Dil Kontrolü: Yayınlanması kararlaştırılan yazılar azami 7 gün içinde Türkçe Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekli görülen tashihlerin yazar tarafından yapılması istenir.
  8. İngilizce Dil Kontrolü: Türkçe dil kontrolünün ardından yine azami 7 gün içinde ilgili yazılar İngilizce Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan tashih istenir.
  9. Yayın Kurulu İncelemesi: Teknik, akademik ve dilsel incelemelerden geçen makaleler, Yayın Kurulu’nda incelenerek nihai yayın durumu karara bağlanır. Üyelerden itiraz gelmesi hâlinde Kurul, oy çokluğu ile karar verir.
  10. Dizgi ve Mizanpaj Aşaması: Yayın Kurulu tarafından yayımlanması kararlaştırılan çalışmaların dizgi ve mizanpajı yapılarak yayına hazır hale getirilir. Bu aşamada yazının son hali nihai olarak yazara sunulur.
  11. Ulusal ve Uluslararası İndekslere Veri Gönderimi: Yayımlanan sayı yurt içi ve dışındaki referans kütüphanelerinin dijital ortamlarında e en geç 30 gün içinde; makale üst verisi ise ilgili indekslere 20 gün içinde iletilir.

 

Açık Erişim

Dergi açık erişimlidir ve derginin tüm içeriği okura ya da okurun dahil olduğu kuruma ücretsiz olarak sunulur. Okurlar, ticari amaç haricinde, yayıncı ya da yazardan izin almadan dergi makalelerinin tam metnini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, arayabilir ve link sağlayabilir. Bu BOAI açık erişim tanımıyla uyumludur.

 

Telif

Yazarlar dergide yayınlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler ve derginin açık erişimli makaleleri Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr ) olarak lisanslıdır.

 

Ücret 

Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.