KENT, KENTLEŞME VE BÖLGESEL DAMGALAMA

Author :  

Year-Number: 2012-4
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Kent, toplumsal yaşantının gelişimi açısından kolektif bir yapı sunmasının yanı sıra çatışma ve ayrımlaşmanın geçerli yollarını da sunmaktadır. Bu ayrımlaşma noktasında ise kentsel yaşantının ekonomik, kültürel ve siyasi boyutlarıyla bağlantılı bir şekilde oluşumu, mahallerin ve yine bölgelerin farklılaşmasına neden olduğu gibi bireylerin ve toplulukların kentsel alanlarda birleşme ve bütünleşmelerinde de sorunlar oluşturduğu sosyolojik bir gerçekliktir. Kentsel yaşantı açısından yaşanan değişimi anlama çabasında bölgesel damgalamanın anlaşılması, bu değişimin nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğinin sosyolojik içeriğinin oluşumu açısından önemlidir. Bu anlamda bu çalışma, kent, kentleşme ve bölgesel damgalama üzerinde duracaktır.

Keywords

Abstract

In addition to presenting a collective structure in terms of the development of social life, the city also offers valid ways of conflict and differentiation. At this point of differentiation, it is a sociological reality that the formation of urban life in connection with its economic, cultural and political dimensions causes the differentiation of neighborhoods and regions, as well as creating problems in the merger and integration of individuals and communities in urban areas. Understanding the regional stigma in the effort to understand the change experienced in terms of urban life is important in terms of the formation of the sociological content of how and how this change took place. In this sense, this study will focus on the city, urbanization and regional stigma.

Keywords


  • Batur, Enis, Yazının Ucu, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 1993.

  • Gültekin, Metin, “Georg Simmel’in Düşüncesinde Modern Toplum ve Tüketim Kültürü”, Elektro- nik Sosyal Bilimler Dergisi, C. 6, S. 20, Temmuz 2007.

  • Suher, Hande, Şehircilik, İ.T.Ü.Mimarlık Fakültesi Baskı Atölyesi, İstanbul, 1996.

  • Gökçe, Birsen, Gecekondu Gençliği, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 1977.

  • Yılmaz, Nail, “Farklılaştıran ve Ayrıştıran Bir Mekanizma Olarak Kentleşme”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, S. 48, İÜİF Yayını, İstanbul, 2004.

  • İspir, Eyyüp Günay, Kentleşme Metropolitan Alan ve Yönetimi, Ankara, AİTİA Yayınları, 1982.

  • Balcıoğlu, İbrahim; Doksat, M. Kerem; Tan, Oğuz, “Madde Bağımlılığı, Göç ve Suç”, Yeni Symposium, C. 39, No. 4, Ekim 2001.

  • Keleş, Ruşen-Ünsal, Artun, Kent ve Siyasal Şiddet, A.Ü. SBF Yayınları, Ankara, 1982.

  • Bauman, Zygmund, Postmodern Etik, Çev. Alev Türker, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 1998.

  • Wacquant, Loïc, “Territorial Stigmatization in the Age of Advanced Marginality”, Thesis Ele- ven, 91, November 2007.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics