GEZİ DERSLERİ -V SOSYOLOJİDE YÖNTEM VE UYGULAMANIN YERİNİ TESLİMİYETÇİ-KENDİLİĞİNDENLİĞİN VEYA TOPLUMSUZ-TOPLUMSALLAŞMANIN ALMASI: DOĞU-BATI KİMLİKLERİ VE ÇATIŞMASINDAN BAĞIMSIZ OLARAK DÜNYA EGEMENLİĞİNİN MUTLAKLAŞTIRILMASI- TOPLUMSAL GERÇEĞİN YİTİRİLMESİ VE İĞRETİ-TEMSİL ÜZERİNE

Author :  

Year-Number: 2014-7
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Günümüzde gelecek amaçlı, kapsayıcı, tarihsel mücadeleyi/değişimi öne çıkaran huzursuz, gergin, bilinçli toplumsal hareketler yerini teslimiyetçi-kendiliğindenliğin ideolojisi olan mistik, uyumlu küresel-yerel ekolojik köktencilik anlayışına ve/ya da antici, sivil toplum aktivistliğine bırakıyor. Günümüzde sosyoloji ve sosyalizm gözden düşerken toplumsal mücadelelerin genel tarihi içinde en son dünya çapında etkili olan 1960’ların direnme ruhu da düzenin bir unsuruna dönüşerek, marjinal, pasif, toplumsal gerçeğe ve değişmeye karşı inançsız, antici, içe kapalı, mistik yetinme ruhuna dönüşmüştür. “Gezi ruhu”nu önemli kılan bu sürecin ve uyumun dışına çıkması, anticiliği isyana dönüştürerek küre-muhafazakar düzene ve teslimiyetçiliğe karşı birlik ve dayanışma ruhuna dönüştürmesidir. Haziran isyanının bütün dünyada bir umut, beklenti, oluşturması, yakınlık duyulması bu nedenledir. Ancak bütün olumlu özelliklerine karşın eğer Gezi ruhu kendi maddesi ve yöntemi ile buluşamazsa iğreti kalmaktan kurtulamaz. Gezi direnişinin oluşturduğu yaratıcı ortamın bu yöndeki tarihsel birikimle bütünleştirilmesi Türk sosyolojisinin etkinlik ve zenginliğini dünya çapında yaygınlaştıracaktır.

Keywords

Abstract

Today progressive, inclusive, restless, intense, concious social movements which bring forth the historical struggle for change are giving their places to a new concept of mystic, conformist global-local ecological fundamentalism and/or antagonist, esoteric civil society activism which is the ideology of submissive spontaneousism. As the sociology and socialism are losing ground, the worldwide effective resistance spirit of the 1960's, which was the last big moment in the history of social struggles, has integrated to the system and has become a marginal, passive, antagonist, esoteric, mystic soul which does not believe to the social truth and change. This is why the Haziran (June) Rebellion has become and created a hope for the world. But even with its positive qualities, the spirit of Gezi will be ineffective if it can't find its matter and method. The integration of the creative environment that Gezi created with a historical background will reveal the effectiveness and richness of Turkish sociology to the world.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics