İZMİT VE ÇEVRESİ/III ARAYIŞLAR: DEPREM OLGUSU/KOLEKTİF BELLEK/İKONİK BİR TASARIM

Author :  

Year-Number: 2014-7
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Ülkemizdeki depremlerin yıkıcı etkileri toplum tarafından kolaylıkla unutulmaktadır. Bu soruna bir tepki olarak, İzmit ve çevresinde deprem üzerine kurgulanan ikonik bir bellek mekan tasarlanması önerilmektedir. Bellek mekana ait bazı tasarım kriterleri kolektif bellekte yer edinebilmesi ve mimarlık tarihimizin içinde değerlendirilmesi için sorgulanmaktadır. Burada söz edilen bellek mekan sıradan bir anıt, müze ya da heykel değildir. Deneyimleme alanları olan depremin yıkıcılığını hatırlatarak önlem almaya yönelten bir yapı tasarımından söz edilmektedir. İzmit’te taklit tarihi yapılar aracılığıyla sanal bellek mekanlar yerel yönetimler tarafından yaratılmaya çalışılmaktadır. Makalede, taklit tarihi yapılar yerine, toplumsal hafızanın İzmit’in önemli bir sorunu olan deprem üzerine yoğunlaştırılması hedeflenmiştir. Bu sebeple, hafızanın mekana dönüştüğü bir ikonik bellek mekan tasarımının sebepleri analiz edilmiş ve konuyla ilgili örnek öğrenci projesi makalede sunulmuştur.

Keywords

Abstract

Devastating effect of the earthquakes in Turkey which is easily forgotten by the society. As a response the this problem, design of the iconic memory space about the earthquakes in and around İzmit is suggested in this article. Some criterias of the memory space design are queried for being established in the collective memory and being evaluated in history of architecture. The “memory space” mentioned in this article is not ordinary monument, sculpture or museum. Design of the memory space contains experiencing areas and some sections which recalling earthquake destructiveness and directing to take action earthquakes. Virtual memory spaces are created by local goverment through the imitation historic buildings in İzmit. Instead of the imitation historic buildings, this article aimed at collective memory is to be concentrated on earthquakes which major problem in İzmit. For this reason, causes of the iconic collective memory space design which memory into space are analyzed and submitted project of the student as a sample on this subject

Keywords


  • Afyoncu, Erhan ve Z. Mete, “1766 İstanbul Depremi ve Toplum Yaşantısına Tesirleri”, Tarih Bo- yunca Anadolu’da Doğal Afetler ve Deprem Semineri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Araştırma Merkezi, 22-23 Mayıs 2000 Bildiriler, “Globus” Dünya Basımevi, İstanbul 2001.

  • Akın, Ş. I., “Mimarlık ve Toplumsal Etkileşim: Toplumsal Yansımadan Mimari Boyuta”, Sanat- lar ve Toplumsal Etkileşim, E Yayınları, İstanbul 2009.

  • Bauman, Zygmunt, Küreselleşme: Toplumsal Sonuçları, Çev.: Abdullah Yılmaz, 4. B., Ayrıntı Yay., İstanbul 2012.

  • Bayhan, Vehbi, “Travmatik Kaos Ortamında Depremi Anlamlandırmanın Sosyolojik Bağlamı”, Sosyologca, S.3, İstanbul 2012, s. 335-348.

  • Behnisch, Stefan, Arredamento Mimarlık, Temmuz-Ağustos, Boyut Yayıncılık, İstanbul 2009, s. 12.

  • Berger, John, Sanat ve Devrim, Agora Kitaplığı, İstanbul 2007.

  • Engin, Vahdettin, “II. Abdülhamit’in Hususi İradeleri Işığında 1894 İstanbul Depremi ve Gün- delik Hayata Etkisi”, Tarih Boyunca Anadolu’da Doğal Afetler ve Deprem Semineri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Araştırma Merkezi, 22-23 Mayıs 2000 Bildiriler, “Globus” Dünya Basımevi, İstanbul 2001, s. 141-149.

  • Halbwachs, Maurice, (2009), “Kollektif Bellek ve Zaman”, Bellek: Öncesiz, Sonrasız, Cogito,

  • Harvey, D., Postmodernliğin Durumu, Metis Yayınları, İstanbul 2007.

  • Maden, Feray ve Deniz Şengel, “Kırılan Temsiliyet: Libeskind’de Bellek, Tarih ve Mimarlık”, METU JFA, (26:1), Ankara 2009, s. 49-70.

  • Sennett, Richard, Ten ve Taş Batı Uygarlığında Beden ve Şehir, Metis Yayınları, 4. B., İstanbul 2011.

  • Şenyapılı, Burcu, “Art Deco ve Pochoir”, Arredamento Mimarlık, Ekim, Boyut Yayıncılık, İstan- bul 2008, s. 106-110.

  • Ürekli, Fatma, İstanbul’da 1894 Depremi, İletişim Yayınları, İstanbul 1999.

  • Yazıcıoğlu, Sanem, “Unutma Zamanı/Zamanı Unutmak”, Zaman-Mekan, YEM, İstanbul 2008, s. 124-130.

  • Yücel, Atilla, “Mimarlık Nedir, Mimar Kimdir, (Felsefeye Nasıl Başvurur)?”, Mimarlık ve Felsefe, YEM, İstanbul 2004, s. 12-18.

  • Yürekli, Hülya ve Ferhan Yürekli, (2004), “Mimarlıkta “Yeni” Kavramı”, Mimarlık ve Felsefe, YEM, İstanbul 2004, s. 154-162.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics