TÜRKİYE’DE YENİ DÜZEN AHLAKI VE DEĞERLERİ SAVUNUCULUĞU: CUMHURİYET’TEN GÜNÜMÜZE SOSYOLOJİDE AHLAK VE HUKUK FELSEFESİNİN ÖNE ÇIKARILMASI ÜZERİNE BAZI BELİRLEMELER

Author :  

Year-Number: 2015-9
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Her yeni düzen önerisi ve değişim aynı zamanda yeni bir ahlakın da savunuculuğudur. Sosyolojinin ortaya çıktığı XIX. yüzyılda modern toplumsal değişme anlayışıyla ilişkili, geleneksel düzene ve değerlerine karşıt yeni bir ahlaktan (adalet, eşitlik, özgürlük, kardeşlik vb.) söz edilmesinin nedeni budur. Türkiye’de de Batı’dakine benzer bir durum söz konusudur. Başlangıçta devletin yaptığı Batı siyasi seçimini açıklamak ve toplumla paylaşmak söz konusu olmadığında, devlet ile toplum arasındaki ikilik dramatik sonuçlar yaratmamıştır. Batılılaşma zorunlu bir siyasi seçim olarak görüldüğü için Batıcı farklı kadrolar arasında çekişme ve çatışma gündelik siyaset ve uygulamalarıyla ilişkili olmuştur.

Keywords

Abstract

Every new order suggestion and change also are the defence of a new moral. That is why a new moral which is opposed to traditional order and values,related to modern social change comprehensionin XIXth century, in which sociology appeared, is expressed. There is a similar situation in Turkey as it is in West. In the beginning when it doesn’t come to explain the western policy choice the state made and share it with the society, the dilemma between state and society did not create dramatic results.As westernisation is seemed as an imperative political choice, conflict and contention between western different staffes, are related to Daily political applications.

Keywords


  • GÜNDÜZ, Mustafa, Ahlâk Sosyolojisi, Anı Yayıncılık, Ankara, 2005.

  • KAÇMAZOĞLU, H. Bayram, Türk Sosyoloji Tarihi III: Yeni Türkiye’de Sosyolojinin Düşünsel ve Kurumsal Temelleri, Kitabevi Yayınları, İstanbul, 2011.

  • ÜLKEN, Hilmi Ziya, Aşk Ahlâkı, Ülken Yayınları, İstanbul, 1981.

  • TANYOL, Cahit, Sosyolojik Açıdan Din Ahlâk Laiklik ve Politika Üzerine Diyaloglar, Okat Yayınevi, İstanbul, 1970.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics