HAFIZA ÇALIŞMALARINDA YENİ BİR YAKLAŞIM: WİKİPEDİA’NIN BİR HAFIZA MEKANI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ VE TÜRKÇE VİKİPEDİ ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2015-9
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Akademik bir araştırma alanı olarak hafıza çalışmaları yaklaşık yüzyıllık bir geçmişe sahip olmakla birlikte, özellikle son yirmi yılda akademik bir ilgi alanı haline dönüşmüştür. Toplumsal kimliğin inşasında önemli bir yeri olan kolektif hafızanın oluşumunda medyanın tartışmasız bir yeri vardır. Bu anlamda, yirmi birinci yüzyılda hafıza çalışmaları neredeyse tümüyle medyaya, özellikle de dijital medyaya yönelmiştir. Bu bağlamda bir “online” ansiklopedi olarak Wikipedia kimi araştırmacılar tarafından bir küresel hafıza mekanı, iletişimsel ve kültürel hafıza arasında dinamik bir geçiş platformu olarak ele alınmıştır. Bu çalışma Wikipedia konusundaki bu kuramsal yaklaşımı değerlendirecek ve ardından bir hafıza mekanı olarak Türkçe Vikipedi’de “2013 Taksim Gezi Parkı protestoları” maddesinin oluşumu üzerinde duracaktır. Bu şekilde küresel çapta yaygın bir kullanımı olan online ansiklopedide yazılan “madde”ler ve maddelerin “tartışma” forumunda oluşturulma süreci üzerinden, kolektif hafızada yeri olan geçmişe dair bilgilerin nasıl bilinmesi ya da hatırlanması gerektiğiyle ilgili bir hafızanın inşa edilmesi faaliyeti gösterilmeye çalışılacaktır.

Keywords

Abstract

As an academic field, memory studies has almost a century history, but the subject of collective memory has received an academic attention over the past two decades. Collective memory is accompanied by media, in this sense, in the twenty-first century, memory studies has focused on media, especially in recent years, to digital media. In this context, Wikipedia, an online encyclopedia, has been analysed recently by some scholars as a global memory place and as a platform for dynamic transition between communicative and cultural memory. Paper will evaluate this approach on the Wikipedia and then deal with Turkish Wikipedia (Vikipedi) as a memory place. Article of “2013 Taksim Gezi Parkı protestoları” in Turkish Vikipedi will be examined as a case study. Moreover, by analysing “discussion” and “article” pages, formation process of the article will be evaluated as an example of transition from communicative to cultural memory.

Keywords


  • Assmann, J., Kültürel Bellek, Çev. Ayşe Tekin, Istanbul: Ayrıntı, 2001.

  • Assmann, J., “Communicative and Cultural Memory”. Cultural Memory Studies: An International and Interdisciplinary Handbook, (editör: A. Erll - A. Nünning), Berlin: Walter de Gruyter, 2008,

  • Çalışkan, B., “The Role of Social Networks in Recalling of Collective Memory: Remembering Assassinated Journalists”, 10. International Symposium Communication in Millennium, İstanbul, 2012, ss. 1-15.

  • Donk, A., “The Digitization of Memory: Blessing or Curse? A Communication Science Perspec- tive”, Media in Transition Conference MIT6: Stone and Papyrus, Storage and Transmission, Nisan 24-26, 2009, Boston: Massachusetts Institute of Technology, 2009, ss. 1-17.

  • Ferron, M. - P. Massa, “Collective Memory Building in Wikipedia: The Case of North African Uprisings”, WikiSym’11, Mountain View, CA, 2011, ss. 114-123.

  • Garde-Hansen, J., Media and Memory, Edinburgh: Edinburgh University, 2011.

  • Halbwachs, M., On Collective Memory, Chicago: The University of Chicago, 1992.

  • Neiger, M. – O. Meyers - E. Zandberg (Ed.). On Media Memory: Collective Memory in a New Media Age, Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2011.

  • Nora, P, Hafıza Mekanları, Çev. Mehmet Emin Özcan, Ankara: Dost, 2006.

  • Olick, J. K. - J. Robins, “Social Memory Studies: From ‘Collective’ Memory to the Historical Sociology of Mnemonic Practices”, Annual Review of Sociology, N. 24, 1998, ss. 105-40.

  • O’Sullivan, D., Wikipedia: A New Community of Practice?, Farnham:Ashgate, 2009.

  • Pentzold, C., “Fixing the Floating Gap: The Online Encyclopedia Wikipedia as a Global Me- mory Place”. Memory Studies, N. 2(2), 2009, ss. 255-272.

  • Van Dijck, J., “Mediated Memories: A Snapshot of Remembered Experiences”, Mind The Screen: Media Concepts According to Thomas Elsaesser, (editör: J. Kooijman - P. Pisters - W. Strauven), Amsterdam: Amsterdam University, 2008, ss. 71-81.

  • Zierold, M., “Memory and Media Cultures”, Cultural Memory Studies: An International and In- terdisciplinary Handbook, (editör: A. Erll - A. Nünning), Berlin: Walter de Gruyter, 2008, ss. 399-409.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics