ANTONIO GRAMSCI VE HEGEMONYA

Author :  

Year-Number: 2020-20
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Bu çalışmada, Antonio Gramsci ve hegemonya kavramı üzerinde durulacaktır. Bu çalışma ile Gramsci’nin hegemonya çözümlemelerinin kökenine inilecektir. Hegemonya kavramının kökeninde sınıfsal egemenlik ilişkilerinin yeniden üretimi ve toplumsal biçemin izleklerinin yanı sıra, siyasal iktidarın toplumu nasıl yönettiğini de gözlemlemenin olası olduğunu ifade etmek mümkündür. Gramsci’nin hegemonya kavramında olduğu kadar sivil toplum bağlamında da Marx ve Lenin’e önemli katkılarda bulunduğu söylenebilir. Bu anlamda bu çalışma, Gramsci’yi daha yakından tanıyıp fikirlerini ve literatüre olan katkılarını anlamamız için önemli bir yer teşkil edecektir.

Keywords

Abstract

In this study, Antonio Gramsci and the concept of hegemony will be emphasized. With this study, the roots of Gramsci's analysis of hegemony will be addressed. It is possible to state that at the root of the concept of hegemony, it is possible to observe how political power rules society, as well as the reproduction of class domination relations and patterns of social style. It can be said that Gramsci has made important contributions to Marx and Lenin in the context of civil society as well as in the concept of hegemony. In this sense, this study will constitute an important place for us to get to know Gramsci better and to understand his ideas and contributions to the literature.

Keywords


  • FİORİ, Guiseppe (1989), Bir Devrimcinin Yaşamı: A. Gramsci (V, Ankara)

  • FİORİ, Guiseppe (1989), Bir Devrimcinin Yaşamı: A. Gramsci (V, Ankara) GRAMSCI, Antonio (1997), Hapishane Defterleri (Belge, İstanbul)

  • GRAMSCI, Antonio (1967), Aydınlar ve Toplum(Çan, İstanbul) HALL, Stuart (1995), Yeni Zamanlar (Ayrıntı, İstanbul)

  • MARX, Karl- ENGELS, Friedrich (1976), Alman İdeolojisi (Sol, Ankara)PORTELLI, Hughes (1982), Gramsci ve Tarihsel Blok (Savaş, Ankara)

  • YETİŞ, Mehmet (1994), “Antonio Gramsci ve İtalya’da Fabrika Konseyleri Dönemi: 1919- 1920” İki Dünya Savaşı Arasında Avrupa ve Balkanlar (Aybay, İstanbul).

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics