MESAFE KÜLTÜRÜ VE YALNIZLIK

Author :  

Year-Number: 2020-20
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Bu yazının amacı mesafe kültürünün sosyolojik kuramdaki yerini açıklamaktır. Modern toplumda bireyler arası ilişkilerde samimiyetin yerini mesafeye bırakması bireyin mesafe kültürü oluşturarak yalnızlaşmasına sebep olur. Toplumsal değişimle bireysel bir tercih haline gelen bu yalnızlık, bireyi modern toplumun risklerinden de korur. Yalnızlığa önce maruz kalan sonra da onu alışkanlık haline getiren birey için mesafe kültürünün sürdürülmesi elzemdir. Mesafe kültürü aynı zamanda modern toplumda bireyin özgürlüğünün korumasını sağlar. Mesafe kültürü, ancak sınırları belli olan özgürlük alanı ile korunabilir. Bireyin özgürlüğü için gerekli olan öz disiplin ise medenileşme ve adabı muaşeret kurallarıyla var olur. Yazının son bölümünde müşterek bir mesafe kültürünün oluşması ve korunması için gerekli olan medenileşme tarihine ve toplumun disipline edilmesine değinilmiştir. Son olarak mesafe kültürünün gündelik hayattaki uygulanış şekli medeni kayıtsızlık kavramıyla örneklendirilmiştir.

Keywords

Abstract

The aim of this article is the explanation of the social distance culture in sociology. In modern society, the replacement of intimacy with distance has caused the individuals to become lonely by creating a social distance culture. Loneliness, which has become an individual choice with social change, protects the individual from the risks of modern society. Thus social distance culture becomes indispensable for the individual who is exposed to loneliness until this loneliness becomes a habit. Social distance culture ensures the protection of the individual's freedom in modern society. Social distance culture can only be protected if the limits of freedom is certain. The neccessity that is needed for individual’s freedom can only be established with civilization and shared manners. As conclusion, at the end of the article it is mentioned that in order to establish and protect a common social distance culture, the concept of civilization history and the process of self diciplinized society have to be explained. At last the everyday practice of social distance culture is exemplified with the concept of civil inattention.

Keywords


  • Bauman, Zygmunt. 2017. Akışkan Modernite. çev. Sinan Okan Çavuş, İstanbul: Can Ya- yınları.

  • Bauman, Zygmunt. 2017. Sosyolojik Düşünmek. çev. Abdullah Yılmaz, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

  • Foucault, Michel. 1992. Hapishanenin Doğuşu. çev. Mehmet Ali Kılıçbay, Ankara: İmge Kitap.

  • Özdalda, Elisabeth. 2009. Tarihsel Sosyoloji. 4.bs. Ankara: Doğu Batı Yayınları.

  • Plessner, Helmuth. 1992. The Limits of Society. Germany : Humanity Books.

  • Philips, Adam. 2004. Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üzerine. çev. Fatma Taşkent, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

  • Riley, Philip. 2016. Kültürel Kurama Giriş. çev. İbrahim Gündoğdu, Selime Güzelsarı, Ankara: Dipnot Yayınları.

  • Giddens, Anthony. 2000. Modernliğin Sonuçları. çev. Ersin Kuşdil, İstanbul : Ayrıntı Ya-

  • Giddens, Anthony. 2014. Mahremiyetin Dönüşümü. çev. İdris Şahin, İstanbul: Ayrıntı Ya-

  • Goffman, Erving. 2016. Gündelik Yaşamda Benliğin Sunumu. çev. Barış Cezar, İstanbul: Metis. Goffman, Erving. 2018a. Karşılaşmalar. çev. Sercan Çalcı, Ankara: Heretik Yayınları.

  • Goffman, Erving. 2018b. Toplum İçinde Davranmak. çev. Adem Bölükbaşı, Ankara: He- retik Yayınları.

  • Hoşgörür, Vural. 1997. Bogardus, Guttman ve Likert Ölçekleri. Ondokuz Mayıs Üniver- sitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. s.10. s. 346-357.

  • Lethen, Helmuth. 2017. Soğuk Temas: İki Savaş Arasında Almanya’da Yaşama Deneyle- ri ve Mesafe Kültürü. çev. Tuncay Birkan, İstanbul: Metis Yayınları.

  • Zijderveld, Anton. 1985. Soyut Toplum. çev. Cevdet Cerit, İstanbul: Pınar Yayınları.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics