KÜRESELLEŞEREK YERLİ OLMANIN ŞAŞKINLIĞI VEYA KEMAL TAHİR’İ İŞE YARAMAZ HALE GETİRMENİN HAFİFLİĞİ: KEMAL TAHİR, TARİH, YERLİLİK VE YERELLİK ÜZERİNE

Author:

Year-Number: 2013-6
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Sosyoloji

Abstract

Günümüzün toplumsal ilişkilerinde olumsuz olan şey yerlilik veya yerellik değil, belli özelliklerin mutlaklaşması ve satılacak, tüketilecek, taşra/esnaf kimliğine indirgenmesidir. Bu, geçmişte oryantalist seyyahların gittikleri şehri bir başka türlü tanımlayamayınca, öngörünüşe göre tanımlama çabasından başka bir şey değildir. Bu açıdan Kemal Tahir’in tarih ve yerlilik arasında kurduğu ilişki önem taşımaktadır.

Keywords

Abstract

The thing that has been negative in today’s social relations is not nativeness or localness but the absoluteness of certain characteristics and their reduction to the selling, consuming, periphery/storekeeper/merchant identity. This is only an effort of description according to a preview when the orientalist travelers couldn’t define the cities they went differently. In this aspect, the relation that Kemal Tahir created between history and nativeness is essential.

Keywords